Hogyan tároljuk a borainkat?
Hogyan tároljuk borainkat?
Kevés embernek van lehetősége egy eszményi pince kialakítására a borai tárolására. Mindamellett hogy költséges, a borfogyasztó közönség nagy részének nincs is szüksége rá, hogy lefelé bővítse a házát vagy a lakását. Ha nem szándékunk nagyobb és komolyabb tételeket hosszú időre raktározni, bőven megfelelő a lakásunk valamely erre a célra feláldozott szeglete.
A bor tárolásának van néhány alapvető szabálya, melyeket nem lehetetlen teljesíteni, de szükségszerű követni, ha el szeretnénk kerülni a kellemetlen meglepetéseket. Némi kreativitásra és találékonyságra szükségünk lesz, és legfeljebb helyszűke miatt adódhatnak problémáink. (Először is felejtsük el a szekrény tetejére szépen kipakolt üvegeket, az egyik leghatékonyabb borgyilkos cselekedet, amit elkövethetünk. Ha mindenáron így akarunk büszkélkedni a borainkkal, igyuk meg, majd töltsük fel a palackot szörppel.)
Következzen tehát néhány jótanács: a bor nagy extrákat nem követel, sötét, inkább hűvösebb, esetleg kissé nedves helyen ajánlott tárolni, mindenképpen fektetve. Fektetni azért kell a palackokat, hogy elkerüljük a dugó kiszáradását. Mert ha ez megtörténne, az üvegbe szabaduló levegő képes bármilyen bort tönkretenni. Mivel a bor kényes a hőmérséklet ingadozására, biztosítsunk viszonylag állandó hőmérsékletet. Nem feltétlenül kell hűvösnek lenni, mert a bor rendszerint jól viseli a meleget (amennyiben állandó), de harminc fok felett azért ne kísérletezzünk.
Az elkötelezettségünk mellett már csak a céljainkon és a pénztárcánkon múlik, hogyan oldjuk meg a bor tárolását. Ha könnyebb tételeket, kevés időre vásárolunk, nem kell törekedni az ideális feltételek megteremtésére. Ha a bort hosszabb időre szeretnénk eltenni, okvetlen segítenünk kell a palackban történő érést, ez esetben még a fénytől is óvjuk a palackokat. Egyszerűbb bortartókat a nagyáruházaktól kezdve a szaküzletekig mindenhol találunk néhány ezer forinttól kezdve. Drágábbak, de megbízhatóbbak a különböző borhűtők, ezek talán a legideálisabb megoldásai az otthoni bortárolásnak, hátrányuk az áraik és a helyigényük. De akár bérelhetünk is bortrezort egy pincészetben vagy vinotékában, ahol éves díjért cserébe helyezhetjük el egy erre a célra kialakított, gondosan vigyázott helyen a megőrizni kívánt borokat.